Leczo

Filip: Uwielbiam to danie! Warto do lecza wrzucić trochę "lepszej" kiełbaski, żeby się nie rozlazła podczas duszenia. Z kabaczkiem nie należy przesadzać, bo całość zrobi się bardzo wodnista.

Składniki (4 porcje):
  • papryka czerwona: 1 szt.
  • papryka żółta: 1 szt.
  • papryka zielona: 1 szt.
  • pomidory: 6 szt.
  • kiełbasa: ok. 500g
  • cebula: 3 szt.
  • cukinia: 1/2 szt.
  • kabaczek: 1/2 szt.
  • sól: do smaku
  • pieprz: do smaku
  • chleb z ziarnami: 4 kromki (opcjonalnie)
  • bazylia: do ozdoby (opcjonalnie)
Wykonanie 
Nacinamy skórkę pomidorów w "X" a następnie sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na ćwiarteczki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy posiekaną w piórka cebulę. Gdy ta się zeszkli dorzucamy kiełbasę pokrojoną w połówki plastrów. Całość podsmażamy kilka minut a następnie dokładamy pokrojoną w drobne paseczki paprykę, kawałki pomidorów, plastry kabaczka i cukinii. Na końcu potrawę doprawiamy pieprzem i solą i dusimy aż papryka zmięknie a pomidory się rozpadną.

Leczo podawać można z pieczywem i udekorować listkami bazylii.

Smacznego!

Czas 
przygotowanie: 30 minut

duszenie: 40 minut

Baza przepisu: mama Filipa



Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

2 Responses so far.

  1. Nashelly says:

    Bardzo lubię leczo, pysznie i zdrowo ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  2. Unknown says:

    Bardzo udana wersja :) Czekam na kolejne przepisy! A tymczasem zapraszam na leczo do siebie - http://leczo.net.pl/

    Durszlak

    Durszlak.pl

    Flickr

    Roy Tanck's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better.

    Facebook

    Mikser Kulinarny

    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów