Leczo
- papryka czerwona: 1 szt.
- papryka żółta: 1 szt.
- papryka zielona: 1 szt.
- pomidory: 6 szt.
- kiełbasa: ok. 500g
- cebula: 3 szt.
- cukinia: 1/2 szt.
- kabaczek: 1/2 szt.
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
- chleb z ziarnami: 4 kromki (opcjonalnie)
- bazylia: do ozdoby (opcjonalnie)
Nacinamy skórkę pomidorów w "X" a następnie sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na ćwiarteczki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy posiekaną w piórka cebulę. Gdy ta się zeszkli dorzucamy kiełbasę pokrojoną w połówki plastrów. Całość podsmażamy kilka minut a następnie dokładamy pokrojoną w drobne paseczki paprykę, kawałki pomidorów, plastry kabaczka i cukinii. Na końcu potrawę doprawiamy pieprzem i solą i dusimy aż papryka zmięknie a pomidory się rozpadną.
Leczo podawać można z pieczywem i udekorować listkami bazylii.
Smacznego!
przygotowanie: 30 minut
duszenie: 40 minut
Baza przepisu: mama Filipa
Print PDF |
Bardzo lubię leczo, pysznie i zdrowo ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Bardzo udana wersja :) Czekam na kolejne przepisy! A tymczasem zapraszam na leczo do siebie - http://leczo.net.pl/