Pstrąg z warzywami
Składniki (2 porcje):
- wypatroszone pstrągi: 2 szt.
- ziemniaki: 8 szt. (średniej wielkości)
- papryka czerwona: 1 szt.
- por: 1/3 szt. (2 liście)
- bakłażan: 1 szt.
- sok z cytryny: 2 łyżki
- oliwa: 6 łyżek
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
- kolendra: do smaku
- rozmaryn: do smaku
Czyścimy rybę z łusek, myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i wycieramy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy pstrąga intensywnie sokiem z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem lub "przyprawą do ryby". Ryby zawijamy w delikatnie natłuszczoną oliwą folię do pieczenia (matową stroną na zewnątrz, lustrzaną do wewnątrz).
Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy na ćwiarteczki. Układamy ja na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy i doprawiamy roztartą kolendrą. Tak przygotowane ziemniaczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut (piekarnik z termoobiegiem).
Paprykę i por kroimy w paseczki, a bakłażan w grube plastry (5 - 7 mm). Po 20 minutach wyciągamy blaszkę z ziemniakami i na ich wierzchu układamy zawinięte w folię ryby a dookoła rozsypujemy plastry bakłażana i paseczki papryki. Całość wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Po tym czasie dorzucamy por i zamykamy całość na kolejne 10 minut.
Smacznego!
Czas
przygotowanie: 10 minut
pieczenie w piekarniku: 40 minut
Baza przepisu: inwencja własna
Print PDF |
Cudowny obiad!
Pozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com