Pstrąg z warzywami

Filip: Danie dla leniwych. Prawie w ogóle nie ma przy nim roboty. Całość robi się szybko i przy minimalnym nakładzie pracy. Całość smaczna, kolorowa i zdrowa.

Składniki (2 porcje):
  • wypatroszone pstrągi: 2 szt.
  • ziemniaki: 8 szt. (średniej wielkości)
  • papryka czerwona: 1 szt.
  • por: 1/3 szt. (2 liście)
  • bakłażan: 1 szt.
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • oliwa: 6 łyżek
  • sól: do smaku
  • pieprz: do smaku
  • kolendra: do smaku
  • rozmaryn: do smaku
Wykonanie 
Czyścimy rybę z łusek, myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i wycieramy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy pstrąga intensywnie sokiem z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem lub "przyprawą do ryby". Ryby zawijamy w delikatnie natłuszczoną oliwą folię do pieczenia (matową stroną na zewnątrz, lustrzaną do wewnątrz).

Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy na ćwiarteczki. Układamy ja na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy i doprawiamy roztartą kolendrą. Tak przygotowane ziemniaczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut (piekarnik z termoobiegiem).

Paprykę i por kroimy w paseczki, a bakłażan w grube plastry (5 - 7 mm). Po 20 minutach wyciągamy blaszkę z ziemniakami i na ich wierzchu układamy zawinięte w folię ryby a dookoła rozsypujemy plastry bakłażana i paseczki papryki. Całość wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Po tym czasie dorzucamy por i zamykamy całość na kolejne 10 minut.

Smacznego!


Czas 
przygotowanie: 10 minut

pieczenie w piekarniku: 40 minut

Baza przepisu: inwencja własna



Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

One Response so far.

  1. Myszka says:

    Cudowny obiad!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    Durszlak

    Durszlak.pl

    Flickr

    Roy Tanck's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better.

    Facebook

    Mikser Kulinarny

    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów