Gulasz
Filip: Trochę burżujskie danie ze względu na cenę mięcha i papryki, ale warto od czasu do czasu zjeść tak smaczne danie.
Agata: Danie uniwersalne do kaszy, ziemniaków, bułki czy też mojej ulubionej wersji - z plackami ziemniaczanymi. Kolorowe i smaczne. Jak dla mnie z powodzeniem można dodać proporcjonalnie więcej warzyw, ale faceci mogą nie być z tej zmiany zadowoleni.
Składniki (6 porcji):
Mięso oczyszczamy z tłuszczu, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. W czasie, kiedy mięso z cebulą miękną, kroimy resztę warzyw (marchewka, pietruszka, papryka) w drobną kostkę i siekamy drobno czosnek. Gdy mięso już zmięknie a cebula się zeszkli dorzucamy posiekane warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy rozrobiony sos myśliwski (można go podsypać odrobiną mąki dla zagęszczenia całości). Na koniec dodajemy opłukaną pod bieżącą wodą fasolkę konserwową. Doprawiamy do smaku słodką papryką, tymiankiem, kolendrą, majerankiem i kminkiem*.
Smacznego!
Czas
przygotowanie: 10 minut
smażenie: 30 minut
Baza przepisu: mama Filipa
Agata: Danie uniwersalne do kaszy, ziemniaków, bułki czy też mojej ulubionej wersji - z plackami ziemniaczanymi. Kolorowe i smaczne. Jak dla mnie z powodzeniem można dodać proporcjonalnie więcej warzyw, ale faceci mogą nie być z tej zmiany zadowoleni.
Składniki (6 porcji):
- mięso wołowe / mięso wieprzowe: 1kg
- marchewka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- papryka żółta: 1 szt.
- papryka zielona: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- pieczarki: 200 g
- fasola konserwowa czerwona: 400g (ok. 250g netto bez zalewy)
- koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
- mąka: 1 łyżka
- oliwa: 4 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- sos myśliwski - 2 opakowania
- papryka słodka* - do smaku
- tymianek* - do smaku
- kolendra* - do smaku
- majeranek* - do smaku
- kminek* - do smaku
*dla leniwych można te przyprawy zastąpić przyprawą do gulaszu Kamis
Mięso oczyszczamy z tłuszczu, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. W czasie, kiedy mięso z cebulą miękną, kroimy resztę warzyw (marchewka, pietruszka, papryka) w drobną kostkę i siekamy drobno czosnek. Gdy mięso już zmięknie a cebula się zeszkli dorzucamy posiekane warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy rozrobiony sos myśliwski (można go podsypać odrobiną mąki dla zagęszczenia całości). Na koniec dodajemy opłukaną pod bieżącą wodą fasolkę konserwową. Doprawiamy do smaku słodką papryką, tymiankiem, kolendrą, majerankiem i kminkiem*.
Smacznego!
Czas
przygotowanie: 10 minut
smażenie: 30 minut
Baza przepisu: mama Filipa
Print PDF |
mięso wołowe lub wieprzowe, czyli rozumiem że obojętnie czy dam ligawę za 80zł/kg czy boczek za 15 zł ?
proszę dokładniej.
W tym akurat przypadku wykorzystana była ligawa, ale zazwyczaj stosujemy łopatkę lub szynkę.