Wątróbka po żydowsku
Filip: Zawsze miałem parszywe wspomnienia z wątróbką, ale były to wspomnienia z przedszkola w czasach głębokiego PRL'u. Wtedy można było śmiało używać wątróbki jako zamiennik gumy do żucia. Ten przepis zmienił zupełnie moje podejście do tego organu i zrobił ze mnie wątróbkożercę!
Składniki (2 porcje):
Umytą wątróbkę kroimy na kawałki ok. 4 cm, zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Rodzynki przerzucamy do miseczki i zalewamy je białym winem. Po upływie 20 minut odlewamy mleko od wątróbki i opruszamy kawałki w mące. Tak przygotowane kawałki wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy całość. Kiedy wątróbką będzie już gotowa ściągamy ją z patelni i przykrywamy, żeby mięso tak szybko nie stygło. Następnie siekamy cebulę w piórka i wrzucamy na patelnię z tłuszczem po wątróbce. Smażymy aż do zeszklenia. Kiedy cebula się już zeszkli dolewamy do niej wino odsączone z rodzynek. Całość podsmażamy na winie jeszcze ok. 2 - 3 minut a następnie dorzucamy rodzynki. Obieramy ze skórki jabłko, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę (ok. 1,5 cm). Świeżo pokrojone jabłko dorzucamy do cebuli i rodzynek. Całość przyprawiamy cynamonem i pieprzem. Wszystko podsmażamy na małym gazie aż jabłko lekko zmięknie i dorzucamy podsmażoną wątróbkę. Potrawę podgrzewamy jeszcze 2 - 3 minuty.
Po wyłożeniu dania na talerz wątróbkę dosalamy do smaku.
Smacznego!
Czas
przygotowanie: 20 minut
smażenie: 20 minut
Baza przepisu: nieznana
Składniki (2 porcje):
- wątróbka drobiowa: 350 - 400 g
- rodzynki: 100 g
- jabłko: 1 szt. (np. ligol)
- czerwona cebula: 1 szt.
- mleko: 200 ml
- białe wino: 150 ml
- mąką tortowa: 1/2 szklanki
- oliwa: 4 łyżki
- sproszkowany cynamon: 2 łyżeczki
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
Umytą wątróbkę kroimy na kawałki ok. 4 cm, zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Rodzynki przerzucamy do miseczki i zalewamy je białym winem. Po upływie 20 minut odlewamy mleko od wątróbki i opruszamy kawałki w mące. Tak przygotowane kawałki wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy całość. Kiedy wątróbką będzie już gotowa ściągamy ją z patelni i przykrywamy, żeby mięso tak szybko nie stygło. Następnie siekamy cebulę w piórka i wrzucamy na patelnię z tłuszczem po wątróbce. Smażymy aż do zeszklenia. Kiedy cebula się już zeszkli dolewamy do niej wino odsączone z rodzynek. Całość podsmażamy na winie jeszcze ok. 2 - 3 minut a następnie dorzucamy rodzynki. Obieramy ze skórki jabłko, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę (ok. 1,5 cm). Świeżo pokrojone jabłko dorzucamy do cebuli i rodzynek. Całość przyprawiamy cynamonem i pieprzem. Wszystko podsmażamy na małym gazie aż jabłko lekko zmięknie i dorzucamy podsmażoną wątróbkę. Potrawę podgrzewamy jeszcze 2 - 3 minuty.
Po wyłożeniu dania na talerz wątróbkę dosalamy do smaku.
Smacznego!
Czas
przygotowanie: 20 minut
smażenie: 20 minut
Baza przepisu: nieznana
Print PDF |