Deser czekoladowy


Filip: Przepis cud, miód i orzeszki! Szybko się robi, mało do zmywania i fantastycznie zamula słodyczą. Człowiek czuje jak kryształki cukru przeciskają się przez żyły i aorty. Jeden pucharek powala nawet mnie. W przepisie widzę tylko dwa minusy. Pierwszy, to te wafelki. Trudno się oprzeć, żeby ich nie wyżreć z worka zaraz po wyjściu ze sklepu. Drugi to czas jaki deser musi poleżeć sobie w lodówce zanim zacznie się go skrobać ze ścianek naczynka.

Agata: Spokojnie z podanych składników można zrobić więcej (za to mniejszych) porcji. Szczególnie polecam łasuchom uwielbiającym tłuste i słodziutkie kremy w nieograniczonych ilościach.
Dodane wafelki nadają lekkości (na tyle na ile to możliwe), a nutka pomarańczy świetnie komponuje się z czekoladą, tworząc niesamowitą symfonię smaku! Mniam!
Osobiście nie polecam kilkudniowego przechowywania gotowego deseru w lodówce - wafelki mogą łatwo nasiąknąć, tracąc swoją kruchość i wdzięk...

Składniki (4 porcje):
  • serek mascarpone: 350g
  • gorzka czekolada: 120g
  • kakao: 1/3 szklanki
  • wafle czekoladowe: 90g
  • cukier puder: 2/3 szklanki
  • skórka z pomarańczy: 1 łyżeczka
  • woda: 1/4 szklanki
  • ekstrakt z wanilii (opcjonalnie) 
Wykonanie 
Kruszymy gorzką czekoladę na drobne kawałki, im drobniej pokruszymy, tym szybciej się rozpuszczą. Dodajemy do czekolady kakao i zalewamy wrzątkiem a następnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Myjemy pomarańcz i na drobnych oczkach tarki ścieramy skór(ok. 1 łyżeczkę). Dorzucamy ją do czekolady i dodajemy cukier puder mieszając całość do uzyskania jednolitej masy. Opcjonalnie możemy dodać ekstrakt z wanilii. Tak powstałą masę miksujemy robotem z serkiem mascarpone

Do pucharków (lub kieliszków) nakładamy na przemian warstwę masy o grubości ok. 1cm i warstwę pokruszonych wafelków. Masę najłatwiej nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego, inaczej łatwo pobrudzimy ścianki naczynia (patrz zdjęcia). Całość możemy z wierzchu udekorować pokruszonymi wafelkami, lub skórką z pomarańczy.

Smacznego!
Czas 
przygotowanie: 20 minut
czas oczekiwania: 60 minut

Baza przepisu: www.handletheheat.com


Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Categories: , ,

One Response so far.

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    Durszlak

    Durszlak.pl

    Flickr

    Roy Tanck's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better.

    Facebook

    Mikser Kulinarny

    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów