Gulasz

Filip: Trochę burżujskie danie ze względu na cenę mięcha i papryki, ale warto od czasu do czasu zjeść tak smaczne danie.

Agata: Danie uniwersalne do kaszy, ziemniaków, bułki czy też mojej ulubionej wersji - z plackami ziemniaczanymi. Kolorowe i smaczne. Jak dla mnie z powodzeniem można dodać proporcjonalnie więcej warzyw, ale faceci mogą nie być z tej zmiany zadowoleni.

Składniki (6 porcji):
  • mięso wołowe / mięso wieprzowe: 1kg
  • marchewka: 1 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • papryka żółta: 1 szt.
  • papryka zielona: 1 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • czosnek: 1 ząbek
  • pieczarki: 200 g
  • fasola konserwowa czerwona: 400g (ok. 250g netto bez zalewy)
  • koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
  • mąka: 1 łyżka
  • oliwa: 4 łyżki
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • sos myśliwski - 2 opakowania
  • papryka słodka* - do smaku
  • tymianek* - do smaku
  • kolendra* - do smaku
  • majeranek* - do smaku
  • kminek* - do smaku
    *dla leniwych można te przyprawy zastąpić przyprawą do gulaszu Kamis
     
Wykonanie 
Mięso oczyszczamy z tłuszczu, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. W czasie, kiedy mięso z cebulą miękną, kroimy resztę warzyw (marchewka, pietruszka, papryka) w drobną kostkę i siekamy drobno czosnek. Gdy mięso już zmięknie a cebula się zeszkli dorzucamy posiekane warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy rozrobiony sos myśliwski (można go podsypać odrobiną mąki dla zagęszczenia całości). Na koniec dodajemy opłukaną pod bieżącą wodą fasolkę konserwową. Doprawiamy do smaku słodką papryką, tymiankiem, kolendrą, majerankiem i kminkiem*.

Smacznego!
Czas 
przygotowanie: 10 minut
smażenie: 30 minut

Baza przepisu: mama Filipa




Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

2 Responses so far.

  1. Anonimowy says:

    mięso wołowe lub wieprzowe, czyli rozumiem że obojętnie czy dam ligawę za 80zł/kg czy boczek za 15 zł ?
    proszę dokładniej.

  2. Unknown says:

    W tym akurat przypadku wykorzystana była ligawa, ale zazwyczaj stosujemy łopatkę lub szynkę.

    Durszlak

    Durszlak.pl

    Flickr

    Roy Tanck's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better.

    Facebook

    Mikser Kulinarny

    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów