Deser czekoladowy
Filip: Przepis cud, miód i orzeszki! Szybko się robi, mało do zmywania i fantastycznie zamula słodyczą. Człowiek czuje jak kryształki cukru przeciskają się przez żyły i aorty. Jeden pucharek powala nawet mnie. W przepisie widzę tylko dwa minusy. Pierwszy, to te wafelki. Trudno się oprzeć, żeby ich nie wyżreć z worka zaraz po wyjściu ze sklepu. Drugi to czas jaki deser musi poleżeć sobie w lodówce zanim zacznie się go skrobać ze ścianek naczynka.
Agata: Spokojnie z podanych składników można zrobić więcej (za to mniejszych) porcji. Szczególnie polecam łasuchom uwielbiającym tłuste i słodziutkie kremy w nieograniczonych ilościach.
Dodane wafelki nadają lekkości (na tyle na ile to możliwe), a nutka pomarańczy świetnie komponuje się z czekoladą, tworząc niesamowitą symfonię smaku! Mniam!
Osobiście nie polecam kilkudniowego przechowywania gotowego deseru w lodówce - wafelki mogą łatwo nasiąknąć, tracąc swoją kruchość i wdzięk...
Składniki (4 porcje):
- serek mascarpone: 350g
- gorzka czekolada: 120g
- kakao: 1/3 szklanki
- wafle czekoladowe: 90g
- cukier puder: 2/3 szklanki
- skórka z pomarańczy: 1 łyżeczka
- woda: 1/4 szklanki
- ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)
Kruszymy gorzką czekoladę na drobne kawałki, im drobniej pokruszymy, tym szybciej się rozpuszczą. Dodajemy do czekolady kakao i zalewamy wrzątkiem a następnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Myjemy pomarańcz i na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę (ok. 1 łyżeczkę). Dorzucamy ją do czekolady i dodajemy cukier puder mieszając całość do uzyskania jednolitej masy. Opcjonalnie możemy dodać ekstrakt z wanilii. Tak powstałą masę miksujemy robotem z serkiem mascarpone.
Do pucharków (lub kieliszków) nakładamy na przemian warstwę masy o grubości ok. 1cm i warstwę pokruszonych wafelków. Masę najłatwiej nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego, inaczej łatwo pobrudzimy ścianki naczynia (patrz zdjęcia). Całość możemy z wierzchu udekorować pokruszonymi wafelkami, lub skórką z pomarańczy.
Smacznego!
Czas
przygotowanie: 20 minut
czas oczekiwania: 60 minut
Baza przepisu: www.handletheheat.com
Print PDF |
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.