Papryka faszerowana
Filip: Lubię ten przepis. Całość można przygotować sobie wcześniej a jak zlezą się goście, wrzucić papryki do piekarnika i z głowy. Danie ma w sobie wszystko. Jest mięso, jest wypełniacz w postaci ryżu a papryka robi za surówkę. Stawiasz paprykę na talerzu, na wierzch listek bazylii albo pietruchy i gotowe! Jedyna na co warto zwrócić uwagę, to kupić papryki z w miarę płaskim dnem żeby się nie wywracały.
Agata: Dania zdecydowanie nie warto robić na zapas - czas odgrzewania jest taki sam jak samego pieczenia, a świeże zdecydowanie lepiej smakuje. Jak dla mnie dodanie fety nie jest tu niezbędne, osobiście zasmakowała mi wersja bez jej udziału. Papryczki nie wymagają wielkiego kunsztu kulinarnego i stanowią wspaniałą odskocznię od typowych obiadków. Świetnie wyglądają i smakują - na samą myśl dostaję ślinotoku...
Składniki (4 porcje):
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra i dół).
Farsz: Gotujemy ryż, siekamy 3 ząbki czosnku, kroimy w drobną kostkę cebulę, siekamy natkę pietruszki i dodajemy pokruszony ser feta. Całość porządnie mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy suszonym oregano (3/4 łyżki), pieprzem i solą.
Papryki: Z papryki ścinamy górną część (ok. 2 cm od ogonka), odkładamy na bok a następnie wydłubujemy łyżką gniazda nasienne. Następnie wnętrze papryki opruszamy suszonym oregano, pieprzem i solą. Każdą paprykę doprawiamy od środka oregano (1/4 łyżki),świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Tak przygotowane papryki nadziewamy farszem i przykrywamy odciętym wcześniej "kapelusikiem". Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.
Sos: Siekamy drobno całość oliwek i 1 ząbek czosnku. Dodajemy śmietany i doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Gotowy sos odstawiamy na 10-15 minut.
Smacznego!
Czas
przygotowanie: 40 minut
pieczenie: 35-40 minut
Baza przepisu: Lidl Polska
Agata: Dania zdecydowanie nie warto robić na zapas - czas odgrzewania jest taki sam jak samego pieczenia, a świeże zdecydowanie lepiej smakuje. Jak dla mnie dodanie fety nie jest tu niezbędne, osobiście zasmakowała mi wersja bez jej udziału. Papryczki nie wymagają wielkiego kunsztu kulinarnego i stanowią wspaniałą odskocznię od typowych obiadków. Świetnie wyglądają i smakują - na samą myśl dostaję ślinotoku...
Składniki (4 porcje):
- mięso mielone wieprzowo-wołowe: 250g
- ser feta: 120g
- kwaśna śmietana 18%: 150g
- ryż biały: 100g
- papryka czerwona: 4 szt. średniej wielkości
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 4 ząbki
- oliwki zielone: 150g
- natka pietruszki: 2 łyżki
- suszone oregano: 1 łyżka
- oliwa z oliwek: 4 łyżki
- sól
- pieprz
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra i dół).
Farsz: Gotujemy ryż, siekamy 3 ząbki czosnku, kroimy w drobną kostkę cebulę, siekamy natkę pietruszki i dodajemy pokruszony ser feta. Całość porządnie mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy suszonym oregano (3/4 łyżki), pieprzem i solą.
Papryki: Z papryki ścinamy górną część (ok. 2 cm od ogonka), odkładamy na bok a następnie wydłubujemy łyżką gniazda nasienne. Następnie wnętrze papryki opruszamy suszonym oregano, pieprzem i solą. Każdą paprykę doprawiamy od środka oregano (1/4 łyżki),świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Tak przygotowane papryki nadziewamy farszem i przykrywamy odciętym wcześniej "kapelusikiem". Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.
Sos: Siekamy drobno całość oliwek i 1 ząbek czosnku. Dodajemy śmietany i doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Gotowy sos odstawiamy na 10-15 minut.
Smacznego!
Czas
przygotowanie: 40 minut
pieczenie: 35-40 minut
Baza przepisu: Lidl Polska
Print PDF |