Gazpacho
- pomidory: 1kg
- ogórek gruntowy: 2 szt.
- cebula: 1/4 szt.
- papryka: 1/8 szt.
- chleb: 3 kromki (sam miąższ, bez skórki) - opcjonalnie
- sok z cytryny: 2 łyżki
- oliwa: 2 łyżki
- skórka z cytryny: 1 łyżka
- pieprz: do smaku
Na pomidorkach nacinamy delikatnie skórkę tworząc "X", następnie sparzamy je wrzątkiem i obieramy ze skórki. Oddzielamy miąższ pomidorów od pestek, najlepiej robić to nad sitkiem żeby nie zmarnować soku. Ogórki, paprykę i cebulę siekamy drobno, dodajemy chleb (opcjonalnie), oliwę i sok z cytryny i całość miksujemy dokładnie przez kilka minut. Doprawiamy pieprzem i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
Do podania potrawę można udekorować odrobiną grubo zmielonego pieprzu, skórką z cytryny i bazylią.
Smacznego!
Czas
przygotowanie: 10 minut
w lodówce: min. 2 godziny
Baza przepisu: kelner José - Andaluzja, Hiszpania
Print PDF |