Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

 
Filip: Bardzo szybka, prosta, rozgrzewająca i piekielnie sycąca zupcia! Świetna na chłodne poranki i wieczory.

Składniki (3 porcje):
  • dynia (ugotowana na parze): 1,5 szklanki
  • mleko kokosowe: 1/2 szklanki
  • bulion drobiowy: 3/4 szklanki
  • sproszkowane chili: 1/4 łyżeczki
  • sól: 1/4 łyżeczki 
  • jogurt grecki: do dekoracji
Wykonanie 
Dynię myjemy i kroimy na drobne fragmenty. Kawałki gotujemy na parze aż zmiękną (ok. 10 minut). Możemy też ugotować je w mikrofalówce. Uparowaną, miękką dynię obieramy ze skórki (teraz jest z tym mniej zachodu). Do naczynia z dynią dodajemy bulionu i mleczka kokosowego. Całość doprawiamy chili, solą i blendujemy na jednolitą masę. Gotowe!

Po nałożeniu zupy do miseczek lub talerzy, można ją udekorować łyżeczką jogurtu greckiego lub gęstej śmietany oraz odrobinką chwili lub czerwonej słodkiej papryki.

Smacznego!

Czas 
przygotowanie: 15 - 20 minut


Baza przepisu: Runner's World Polska


Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Categories:

One Response so far.

  1. pycha, zupę zawsze robię albo na kokosowo albo na pikantnie - a tu proszę! pomieszałaś moje dwa ulubione sposoby, to musi być ciekawe!

    Durszlak

    Durszlak.pl

    Flickr

    Roy Tanck's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better.

    Facebook

    Mikser Kulinarny

    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów